gedachtenspinsels

Wie de weg kwijt is, komt nog eens ergens

Deze boeiende spreuk kwam ik laatst tegen op een forum, waarin levensbeschouwelijke onderwerpen werden besproken. Mooi gevonden en, zo op het oog heeft het gezegde een uitdagende en avontuurlijke lading. Je komt nog eens ergens, leuk toch? Af en toe wat ronddwalen in een onbekende omgeving kan een interessante bezigheid zijn, maar wat als je de weg kwijt bent? Verweest ronddolen kan dan een gevolg zijn en wie dat lang genoeg doet zal merken dat hier weinig uitdagends en avontuurlijks aan is. Ik geloof niet dat ik veel mensen ken die het prettig vinden om zonder wortels of basis door het leven te gaan en zij die beweren daar wel de voorkeur aan te geven maken op mij eigenlijk niet zo’n gelukkige indruk.

“En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt”, zong Frank Boeyen in de muzikaal wat donker aandoende jaren tachtig. Ik vond dit altijd al een mistroostige strofe en kon mij eigenlijk niet voorstellen dat hij dit echt meende. Niet weten wat de weg is wil echter niet zeggen dat je die dan ook kwijt bent. Men kan zich op het juiste pad bevinden, zonder zich daarvan bewust te zijn. Is het wel nodig altijd te willen verklaren en te beredeneren? De puriteinen onder ons zullen vinden van wel, immers, de waarheid moet gepredikt worden, en men wil die met hand en tand verdedigen, ervan uitgaande dat iedereen deze moet beamen.

Geen idee wat de weg is, hoe die eruit ziet, waarheen die leidt, maar toch in het vertrouwen dat het goed komt, dat kan ik me eigen maken. Niet de weg kwijtraken in het heelal van opvattingen, filosofiën, religies, maar desondanks voelen dat je kent zonder te weten.

Wat ik zoek is harmonie, evenwicht en vrede met het leven in al zijn facetten. Zeker, een hele klus en misschien zal dit nooit ten volle gevonden worden, maar die zoekt zal vinden luidt de spreuk. Misschien ligt in het zoeken zelf al een antwoord besloten en zijn vinden en gevonden worden uiteindelijk gelijk.

 

4 Reacties

 1. PCP

  Om te beginnen: leuke tekening.
  De weg, zoals je daar over schrijft, is een mooi thema, waar heel wat over te zeggen zou zijn. Ik met mijn achtergrond denk dan gelijk aan de woorden van Jezus: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven”. Jezus zei: “Wandel in dezelve”.
  Ik denk ook aan het bekende bijbelse thema van de brede- en de smalle weg. De brede weg waar veel vertier en vermaak is en leidt tot het verderf, en de smalle weg met veel moeilijkheden die leidt tot de zaligheid.
  Eén van de redenen dat mensen verdwalen is dat zij aan iedereen de weg ‘vragen’, zegt men weleens.
  Ieder mens heeft zijn eigen weg, die uiteindelijk ergens naar toe leidt. Vroeg op laat komen we op onze bestemming uit, en het is te hopen dat we ons daar thuis zullen voelen.

  Ik ga je volgende spinsel lezen, spinselaar.

  25 mei 2011 om 08:58

 2. Hoi,

  Zag je reactie op mijn blog en dacht … ga eens kijken wat er achter de spinselaar zit en zie leuke tekeningen, maak je ze zelf?

  Tja, evenwicht in het leven, vrede, wat meestal rust betekent het blijven vragen waarvan een zoeken een antwoord zal zijn die wellicht ook de vraag zelf is …..

  Grt

  25 mei 2011 om 16:47

 3. Mooi, diepdenkende spinselaar. Ik heb zo’n gevoel dat je al eens mijn pad hebt gekruisd. Goed om te weten dat je niet alleen loopt. Ikzelf ben weer eens een zijweg ingeslagen, op zoek, steeds weer en steeds opnieuw naar iets en – misschien vooral – naar mezelf. Ik hoop je binnenkort tegen te komen.
  Gr.

  21 juni 2011 om 08:56

  • Ha Damian16
   Bedankt voor deze mooie reaktie. Het is inderdaad goed te weten dat je niet alleen loopt, al besef ik dat ieder wel zelf zijn eigen pad op eigen benen volgt. Hopelijk geeft deze weg een richting aan die je zoekt. Ik heb mijn reaktie 2x op jouw Mijmerij gezet, omdat ik de eerste keer mijn website verkeerd had getypt (Spainselaar) Eentje kun je dus wissen.
   groeten Spinselaar

   21 juni 2011 om 15:12

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s