gedachtenspinsels

Eerlijkheid duurt het langst

Hoelang mag het eigenlijk duren, die eerlijkheid? Is er een einde aan het geduld en vasthouden aan het principe eerlijk te willen blijven? Veel mensen gaan door de knieën, als zij merken dat anderen door oneerlijk te zijn succes oogsten. Wat het oog niet ziet deert ze niet is het motto, als doen en laten niet controleerbaar zijn. Eerlijkheid is soms een rekbaar begrip en een goed geweten is dan het resultaat van een slecht geheugen. Kan het verstand je geweten niet sussen, door allerlei gedachtenconstructies die één en ander rechtvaardigen? Veel kan ook door de beugel onder het motto:”Het doel heiligt de middelen” en de spreuk “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat dan ook een ander niet” wordt gemakshalve liever naar de achtergrond verdrongen. Ieder wil zichzelf handhaven en daar horen dan hetzij kleine dan wel grotere leugens bij.

Leugens zijn het smeermiddel van de samenleving, heb ik wel eens gehoord. Het hangt er vanaf hoe je dat interpreteert. Als het gaat om bedotten en bedriegen van de ander, dan kan ik eigenlijk geen waarheid in die spreuk vinden, maar in de dagelijkse omgang met elkaar is het soms beter je al te expliciete gedachten niet of anders uit te spreken. Sommige mensen doen bot of kwetsend tegen de ander en vinden dan dat ze zo eerlijk zijn. Ik zou tegen die mensen willen zeggen:”Lieg er maar eens lustig op los”

Welke maatstaven heb je als het gaat om eerlijkheid? Wat vind je een leugen en wat vind je: “de waarheid anders brengen?” Ik bezocht eens een film-en discussieavond over bijna doodervaringen. In de film kwam de hoofdpersoon in het voorportaal van de hel, maar werd gered door de naam van Jezus aan te roepen. Het bleek een evangeliesatietruc te zijn, die echter bij de bezoekers in verkeerde aarde viel. “Het doel heiligt de middelen”, moet de evangelist gedacht hebben, maar toen het zaaltje leegliep met verontwaardigde mensen bleek toch maar weer eens dat eerlijkheid het langst duurt.

4 Reacties

 1. PCP

  Iets niet zeggen, wil nog niet zeggen dat je liegt. Liegen is onwaarheid spreken. En wat te denken van krijgslisten? Onwaarheid spreken ter wille van het behoud van jezelf of anderen. Rachab in Jericho is zo’n voorbeeld.
  Ik denk dat geen mens er aan ontkomt om eens te liegen. En is er verschil tussen grote en kleine leugens? Liegen is liegen uiteindelijk.

  Groet.

  1 juni 2011 om 16:48

 2. Helemaal mee eens: liegen is liegen. Toch lijkt het me onmogelijk nooit te liegen. Degene die zegt dat hij altijd de waarheid spreekt, liegt dus eigenlijk

  1 juni 2011 om 23:23

 3. Jogy

  Halve waarheden zijn ook waarheden, net als leugens in welke vorm dan ook leugens zijn. Wat is eerlijk? Waarheid kan bot zijn, gemeen en kwetsend, de ontvanger bepaald het gevoel en de zender zou dat gevoel moeten inschatten om niet kwetsend te zijn en begrijpen dat de woorden het doel niet moeten missen.
  Nooit liegen kan niet, in feite is elke persoonlijke waarneming niet vrij van leugens, immers jouw interpretatie van een gebeurtenis is zelden hetzelfde als dat van een ander, wat is dan waar?

  3 juni 2011 om 13:32

 4. ineke

  Voor mij is Jezus de Waarheid en via Hem probeer ik eerlijkte zijn.
  Dat betekend dat ik alles tegen Hem zeg, de bijbel lees en dan zo oprecht mogelijk reageer. In de bijbel staan veel aanwijzingen voor het dagelijks leven.
  Ook de tip om zo oprecht als de duiven en zo listig als de slangen te zijn in deze kromme wereld.

  14 juni 2011 om 21:56

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s