gedachtenspinsels

De harde waarheid

De waarheid is hard, dat wordt algemeen aangenomen en ik moet zeggen; ik kan mij vaak niet aan de indruk onttrekken. We krijgen te maken met teleurstelling, verlies of andere narigheid. Ook het onder ogen zien van een negatieve situatie of eigen tekort wordt als harde waarheid bestempeld. “Het leven is rot,” mompelde de man, terwijl hij zich boog over zijn glas, “want we gaan allemaal dood.” De persoon die naast hem zat barstte in lachen uit en hief het glas met de woorden: “Proost, op het leven.” Ik begreep eens te meer dat de beleving van waarheid een subjectieve aangelegenheid is.

“Ik zal jou eens goed de waarheid zeggen,” als je zoiets te horen krijgt volgt waarschijnlijk ongezouten kritiek op je doen en laten. Dan is het soms wel prettig om te beseffen dat waarheid een persoonlijk en zonodig een te weerleggen begrip is, maar goed, je weet zo tenminste hoe iemand over je denkt.

Persoonlijk en te weerleggen is ook de religieuze waarheid. De mens is al sinds heugenis naar die waarheid op zoek. Als je die waarheid kent is er geen twijfel meer, heb je gelijk en hoef je niet verder te zoeken. Maar ik vraag mij af of de zuivere waarheid bij leven ooit gevonden kan worden. De mens is een feilbaar wezen en te beperkt om die waarheid in volle omvang te kennen. Natuurlijk, je neemt dingen voor waar aan, omdat je ze zo gelooft en beleeft, maar ik vind toch dat er steeds ruimte mag zijn voor twijfel, omdat ik mens ben. “Niets is zeker en zelfs dat niet” klinkt de uitspraak van Multatuli en zo is het maar net, twijfel hoeft niet erg te zijn.

De waarheid is soms hard, maar ik zoek dan toch daarachter een waarheid die de scherpe kantjes er vanaf haalt, zodat uiteindelijk de waarheid een draaglijke zal zijn, die zich ten goede zal keren. En boven dit alles gaat het besef dat ik allemaal niet hoef te weten hoe het zit, omdat ik daarvoor in mijn bevattingsvermogen gewoonweg tekort schiet.

De harde waarheid kan beklemmen, maar staat de waarheid wel altijd vast? Geef mij dan de ruimte voor twijfel.

 

3 Reacties

 1. Hallo Spinselaar,

  Ik weet niet wat de waarheid is en toch ook wel. Ik lees soms dit boek of dat boek over verschillende visies en gezichtspunten. Ieder mens is zijn eigen waarheid merk ik. Als de ene mens behoefte aan twijfel ondervind is dat zijn waarheid die er toe doet. Als de andere mens zijn waarheid weet en dat er geen twijfel rond bepaalde inzichten bestaat is zijn waarheid die er toe doet. Zo heeft een ieder zijn ding.

  Ik zei ooit op een Engelstalig forum het volgende: ” Hail you and your holy truth! ”

  En daar sta ik volledig achter. Een ieder heeft zo zijn eigen heilige waarheden en dat mag gelukkig nog in dit land.

  Greets van JH

  17 augustus 2011 om 15:23

 2. Jonas Z. Paul

  Uiteindelijk heeft iedere keuze die u maakt dan ook weer zijn voor- en nadelen. Door de aard van je keuze zal jij dus steeds je eigen weg gaan uitstippelen voor je verdere levensloop. In onze wereld van materie bestaat er dus niet zoiets als “het grote gelijk”, want dat hangt steeds af vanuit wiens standpunt je het gaat bekijken. Dat kan je heel goed merken wanneer mensen een meningsverschil hebben, en het trachten onderling bij te leggen. Elkeen bekijkt op dat ogenblik de situatie vanuit zijn persoonlijk standpunt, en is ervan overtuigd dat hij het gelijk aan zijn kant heeft. Als jij bijvoorbeeld zegt: “dit boek is larie”, dan is dat de waarheid. Het is jouw waarheid, want het is momenteel jouw standpunt. En aangezien jij Gods zoon bent, is het voor jou op dit moment de volledige waarheid. Jij maakt een keuze en zegt: “dat is wat ik wil voor mijn leven”.

  28 april 2013 om 06:16

 3. Meestal betreft waarheid eigen ervaren en beleven. Dat heb ik zelf ook tijden lang aldus beschouwd en heel mijn beleven en ervaren baseerden zich meestal op het oordeel van de twijfel. Doet het trouwens meestal nog steeds!

  24 juli 2013 om 05:23

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s