gedachtenspinsels

Azijnzeiker

Natuurlijk moest ik even googlen wat de woordenboeken me over deze term te vertellen hadden. Het Nederlandse woordenboek gaf  “Geen uitgebreide woordinformatie. Het woord komt ook niet voor in de woordenlijsten die zijn goedgekeurd door de Taalunie.” Het Vlaamse woordenboek daarentegen wel: een azijnzeiker werd er beschreven als een pessimistische persoon; een persoon die alles negatief ziet.

Azijnzeiker is een prachtig woord en het geeft precies weer waar het over gaat, dat zure en wrange dat iemand maar om zich heen loopt te sproeien en waarmee elk onderwerp van doordrenkt wordt. Je kunt het volgens mij niet helpen, als je de zaken wat somber en donker voelt en het daarvan blijk geven hoeft nog geen azijnzeikerij te zijn. Maar als je het afkraken van alles om je heen als levensmotto hebt, kun je concluderen: “Ik ben er één.”

Wat zou de azijnzeiker bezielen? Goed, hij zal negativiteit in zichzelf ervaren, maar waarom het voortdurend besmeuren van mensen en zaken? Is het een gevoel van genoegdoening de ander mee te sleuren in zijn zwartigheid? Ik was een jaar of zes, toen ik met een even oud vriendje bij een slootje stond. Er lag een gammele plank over en mijn vriendje wilde daarop gaan staan. Ik raadde hem dat af, maar hij negeerde dat, met als gevolg dat hij tot zijn middel in de moddersloot belandde. Tot mijn ontsteltenis wilde het gluipertje mij toen ook in de sloot gooien, kennelijk met de gedachte: “Ik nat, jij ook nat.” Het lukte hem gelukkig niet waarna hij jankend naar huis liep. Het gevoel van valsheid is me altijd bijgebleven en bij het schrijven van dit stuk begrijp ik dat dit de levensfilosofie van de azijnzeiker moet zijn: “Ik in de blubber, jij in de blubber.”

Ik zal ze af en toe moeten gedogen, maar ik zie ze niet graag. Al denkend over dit onderwerp merk ik dat ik nogal negatieve gevoelens heb met betrekking tot azijnzeikerij, waarmee volgens mij is aangetoond dat het nogal besmettelijk is. Ik verklaar hierbij dan ook plechtig: “Azijnzeikers, blijf ze uit de buurt!”

 

4 Reacties

 1. PCP

  Inderdaad, Spinselaar, er zijn van die negatievelingen. Maar ik word ook moe van mensen die alles positief belichten. O, wat leuk dit, wat gezellig dat en wat mooi. Mijn devies is: het gaat niet om negativiteit, ook niet om positiviteit, maar om realiteit. Het is zoals het is.

  PCP

  6 september 2011 om 10:12

  • Ha PCP
   Altijd zo’n hoera-stemming is nauwelijks geloofwaardig, maar realiteit….. de azijnzeiker zal zijn zwartgalligheid als realiteit ervaren, het is alleen het punt, dat hij jou daarmee wil besmeuren.
   Realiteit is toch ook een subjectieve beleving, al is het fijn om een gevoel van herkenning en erkenning te ervaren in elkaars realiteiten.
   Spinselaar

   7 september 2011 om 05:07

 2. Hey Spinselaar,

  Het klinkt inderdaad zo dat een azijnzeiker erg wrokkig is van binnen. Lijkt me zeer onprettig om dat te zijn. Toch zal ik onbewust ook wel eens azijn zeiken onvermoed. Nu, dan dat zij dan zo. Het is misschien dan een fase ofzo ( knipoog).

  Greets van JH Leeuwenhart

  14 september 2011 om 16:34

 3. Zonnestraaltje

  Terwijl een oud hollands spreekwoord luidt: bitter in de mond, maakt het hart gezond…

  15 juni 2013 om 20:10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s