gedachtenspinsels

Eenoog

Zoals waarschijnlijk iedereen wel zal weten, is in het land der blinden eenoog koning, een titel die je meestal wat geringschattend krijgt aangemeten, aangezien je kwaliteiten in dat geval worden gezien tegenover hen, die minder of helemaal niets kunnen. Ik denk dat veel mensen een groot deel van hun eigenwaarde meten aan dat, wat ze menen voor te stellen ten opzichte van anderen, hetzij door kennis, hetzij door vaardigheden, bezit of misschien gewoon door anderen te helpen.

Iemand die een minimum inkomen heeft, wordt in Nederland krap bij kas genoemd, dat zal ieder beamen. Vergelijk je dat echter met een persoon die in een tentje in het vluchtelingenkamp vertoeft, hongerig en beroofd van al zijn bezittingen, dan ziet diezelfde Nederlander er opeens veel vermogender uit. Of deze: je bent gezond en kunt lichamelijk goed uit de voeten, maar stel dat iedereen nu eens vleugels zou hebben en kunnen vliegen, alleen jij niet. Opeens voel je je lichamelijk gehandicapt. In beide voornoemde gevallen is er niets aan je eigen situatie veranderd, alleen de omgevingsfactoren hebben er invloed op gehad hoe je je voelt. Ik ken iemand die het fijn vindt om naar problemen van anderen te luisteren. Hoe groter de problemen, hoe meer ze daarvan opfleurt, omdat daarbij haar eigen toestand niet zo erg meer lijkt.

Wat zorgt er eigenlijk voor, dat we ons vaak beter voelen, naarmate de ander in een mindere situatie verkeerd? Heeft het te maken met de wedren van het leven, het bewuste of onbewuste gevoel dat de sterkste overleeft, vaak ten koste van de zwakkere? Maar hoe relatief is het toch, te denken meer of minder dan een ander te zijn? We komen met niets en uiteindelijk gaan we ook weer met niets, alleen die heksenketel die leven heet doet ons van tijd tot tijd iets verbeelden; een verbeelding die we zonder onze medemensen niet konden hebben, immers, er zou dan geen vergelijkingsmateriaal zijn.

Ik heb mij wel eens eenoog gevoeld, maar ook vaak een blinde. Ik houd mij voor, als ik goed meen te zien, af en toe te knipogen.

 

Eén reactie

  1. Blijf knipogen ! — leuke Blog, ontdekte ‘m pas vandaag

    16 december 2011 om 22:28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s