gedachtenspinsels

Lef

Een klas kreeg eens als eindexamenopdracht Nederlands een verhandeling te schrijven met als titel: “Wat is lef?” Volgens de overlevering was er een student, die als enige op het verder blanco vel schreef: “Dit.” Hij kreeg een acht. Ik vind het een mooi, zij het sterk verhaal, immers, zijn kwaliteiten in verband met het beheersen van de Nederlandse taal werden hier niet duidelijk, maar goed, lef is het wel.

Lef is met name een predicaat, dat vooral aan mannen wordt toegedicht. Het is een eigenschap, die verwant is aan moed, een oerinstinct, nodig om rivalen te bestrijden of het nest te verdedigen. Toch heeft lef een andere sfeer. Moed voelt dieper en ernstiger, terwijl lef ook iets heeft van bluf en het ligt volgens mij dichter bij het oudhollandse woord “stoutmoedig”, wat een jongensachtige bijklank heeft. Lef kan het manifesteren van een soort zinloze moed zijn, zoals bij jongens die zich al stampend op dun ijs wagen, een tamelijk stompzinnige daad waarmee ik me in mijn jeugdjaren graag bezighield, maar goed, het was spannend en daar ben je dan jong voor. Als gefaald wordt na het tonen van moed, verdient men meestal nog steeds respect. Faal je echter na het tonen van lef, dan krijg  je nog wel eens te horen: “eigen schuld, dikke bult” en kan men lacherig doen. Toch hebben mensen met lef mijn bewondering, temeer, omdat het mijne door de jaren heen wat is zoekgeraakt, maar dat krijg je ervan als je je te vaak op dun ijs begeeft. Ik heb geleerd liever te wachten op een paar dagen stevige vorst.

Ik wil de lefgozer niet onbesproken laten. Deze deels hilarische, maar toch ook vaak irritante figuur treedt graag op de voorgrond met blufferig gedrag; een eigenschap die hij van zichzelf kennelijk niet zo ziet op dat moment. Hij valt echter als nepper door de mand. Ik schrijf dit met enige schroom, aangezien ik, terugkijkend op mijn leven,  mij hieraan wel eens bezondigd heb, maar die zonder zonden is werpe de eerste steen.

“Lef  is een scheet laten, als je diarree hebt.”  zag ik eens op een wc-deur geschreven staan. Het is nu wel duidelijk, genoeg hierover.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s