gedachtenspinsels

Eerlijk gezegd

Sommige mensen hebben het woord hypocriet voor in de mond liggen, als om de sfeer of een situatie te redden met een eerlijk gezicht een onwaarheid wordt verkondigd. Natuurlijk, zij hebben gelijk, maar heeft hier niet iedereen schoonheidsfoutjes, immers, wie is vrij van onwaarheden? Die zegt nooit hypocriet te zijn, kan rustig een hypocriet genoemd worden. Toch, de eigenschap wordt alom niet als positief gewaardeerd.

Wie heeft geen onhebbelijkheden? Ik ken ze niet, ik bedoel die mensen dan, al had ik vroeger de indruk dat veel volwassenen vrij waren van dergelijke tekortkomingen. Vaak is mij in het oor gefluisterd: “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel.” Iemand, die zoiets veelbetekenend tegen je zei, zou zich toch niet aan oneerlijk gedrag wagen? Maar bij het opgroeien kwamen er toch barstjes in dat beeld en nu ik zelf al lang kind af ben weet ik dat juist de volwassene heeft geleerd regelmatig te veinzen.

Maar is altijd eerlijk zijn wel zo’n goed idee? Ik ken mensen die beweren het te zijn en dus de meest kwetsende dingen uitkramen. Ik wens dan dat zij maar eens wat minder aan hun eerlijkheid zouden hechten. Lieg er eens luchtig op los lomperik, heb ik wel eens in stilte gezucht, terwijl ik mijn gezicht in de plooi hield, want het is vrij zinloos daarover met zo iemand een discussie aan te gaan. Het is de toon die de muziek maakt en als je die niet weet te vinden, kun je beter je mond houden is mijn ervaring. Liegen is het smeermiddel van de maatschappij, hoorde ik eens. Dat is mooi gezegd, want zonder dat smeermiddel loopt de motor vast.

Toch, een eerlijke mening van iemand die het goed bedoeld wordt meestal wel op prijs gesteld. Als iedereen maar loopt te veinzen, weet je op een gegeven moment ook niet meer waar je aan toe bent, maar goed die toon dus, die de muziek maakt, ik probeer hem steeds te vinden, zodat het smeermiddel liegen niet klakkeloos wordt gebruikt.

Laat ik er niet om liegen: ik spreek niet altijd de waarheid en nu lieg ik maar dat is niet waar, eerlijk gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s